Den här sidan använder cookies. Mer info här. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. OK!

Sportkläder läcker silver

2018-10-26

Har du gift i dina träningskläder?

Silver i sportkläder tvättas ur efter bara några tvättar. Det visar helt nya laboratorieanalyser som Branchorganisationen "Svenskt Vatten" publicerar i rapporten ”Silverläckan”.

Tryck på länken nedan för att se filmen "Silverläckan":

https://csp.screen9.com/video?auth=bZkNzLnqqAyhwdWTiqnV59NqaWpRjC9cDvMjrszttoV0mDi3gOijxFog44Vu8K4ND_pmZFNIBfjhzO3uS9wmlnmpdlfPHPo3dyVQIV4uW2MEAxHYPYg6KwKl7vN_Y7kigeMbERXldUTRipsPAACOC8wXEyN3Muomk3x9ZSH-be-1GooLya1vMrDDt7rlKvW9_LvfVvwL0Cc

Silvret sköljs ner i avloppsvattnet och utgör ett allvarligt hot mot såväl vattnets kretslopp som bottenlevande organismer i sjöar och hav.

Svenskt Vatten har låtit analysera så kallade luktfria sportkläder som behandlats med silver. Efter tio maskintvättar hade 31-90 procent av silvret i kläderna läckt ut.

Undvik kläder som behandlats med silver. De ställer till stora framtida problem i miljön och eftersom silvret tvättas ut.

Antibakteriellt silver är giftigt. Det klassas därför som en biocid av EU. Silver toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön. Mycket av silvret samlas idag på sjöbottnar där det utgör ett stort hot mot bottenlevande organismer.

Vi vet idag att antibakteriellt silver från behandlade textilier är den största kända källan till silver till reningsverken. Mängden silver in till reningsverken måste minska med mer än hälften för att vattnets kretslopp ska vara hållbart på sikt. Antibakteriellt silver i kläder ökar alltid mängden silver till reningsverken - dessa kläder driver alltså på utvecklingen åt precis fel håll.

Nya tvättråd för sportkläder

Med anledning av analysresultaten har "Svenskt Vatten" tagit fram nya tvättråd för sportkläder som behandlats med silver.

- Vi vill inte ha silvret i avloppsvattnet. Därför har vi tagit fram nya tvättråd. Vi föreslår att kläder med silver tvättas för hand och att tvättvattnet lämnas till återvinningscentralen. Men ännu bättre är förstås att låta bli att köpa kläder med silver. Det är enklare och bättre för miljön.

Vi ska alltid arbeta för att ta bort föroreningarna vid källan, därför måste handeln redan nu börja med att fasa ut alla sina silverbehandlade textilier - det är en fråga om en hållbar framtid.