Den här sidan använder cookies. Mer info här. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. OK!

ÅVC i Götene

På Återvinningscentralen(ÅVC), är du välkommen att lämna ditt grova hushållsavfall. Villaägare som betalar ett sopabonnemang kan kostnadsfritt lämna grovavfall från hushållet. Du som vill lämna bygg- och rivningsavfall betalar enligt vikttaxa. Småföretagare, fastighetsbolag och andra näringsidkare kan antingen välja att köpa ett "Återvinningskort" eller betala enligt vikttaxan.

Materialet du lämnar hos oss sorteras noga för att gå till materialåtervinning eller energi.

Försortera gärna avfallet hemma, innan du åker till ÅVC så underlättar du avlämningen och bidrar till en bättre genomströmning på anläggningen. Personalen på ÅVC hjälper till och ska även bestämma vilket behandlingsmetod som är bäst lämpad för avfallet.

Du finner oss på Miljövägen, som ligger parallellt med Rv44, infart vägen mot Kinne-Kleva, därefter första vägen till höger.

Öppettider på ÅVC

Mån 7-12
Tis,Tor 7-19
Ons,Fre 7-16
Lör 7-15

ÅVC har stängt följande helgdagar:
Nyårsdagen, Trettondag Jul, Långfredag, Påskafton, Påskdagen, Annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, Pingstafton, Pingstdagen, 1 maj, 6 juni, Midsommarafton, Midsommardagen, Alla helgons dag, Julafton, Juldagen, Annandag jul och Nyårsafton.

Sorteringsguide ÅVC (PDF)

Återvinningskort

Gäller småföretagare, fastighetsbolag och andra näringsidgare.

Beställa Återvinningskort för näringsidkare, ring Tomas Vigrell, renhållningschef, tel.nr: 0511-38 69 07


Information till näringsidkare i Götene kommun, se Miljöansvaret bidrar till din företagsprofil (PDF).

Batteriholkar

Det finns batteriholkar, avsedda för små batterier, på samtliga återvinningsstationer i Götene kommun. Större batterier och bilbatterier hänvisas fortfarande till ÅVC.

Felsortering och 80 liters kärl 

Under lång tid har vi på Återvinningscentralen haft problem med sopor som slängts i den brännbara containern men som  inte hör hemma här.

En del av detta är förpackningar av olika slag  (av papper, plast glas, metall) vilket naturligtvis ska läggas på avsedd plats för detta och inte i containern för brännbart. Men det som vi framför allt märker är att det är mycket avfall som skulle ha slängts i sopkärlen  hemma som istället slängs i containern för brännbart på ÅVC. När tunnan är full hemma tar man med soppåsarna till ÅVC och slänger det där.  Man har valt ett för litet kärl. Containern för brännbar avfall på ÅVC är bara till för grovsopor! Se nedanstående bilder över typiska sopor från den brännbara containern på ÅVC.  Här syns det tydligt att det är mycket avfall som slängts fel.

Tyvärr så är det så att det finns alltid några som försöker utnyttja systemet på andras bekostnad och väljer ett 80 liters kärl för att få en billigare taxa istället för att sortera mer. För att komma till rätta med detta problem, förbättra arbetsmiljön och även stå bättre rustade för framtida sopsorteringssystem har vi valt att ta bort 80 liters kärlet till förmån för 140 liters kärl när ändå alla kärl byttes ut.

En viktig aspekt är att ju bättre vi kan sortera, desto mindre belastar vi miljön men även att det minska kostnaderna om allt avfall sorteras rätt. Avfall på rätt plats minska kostnaderna!

Framsida på tidskriften "Avfall och Miljö"

Artikel om Återbruket på ÅVC i Götene